Doorlopend
Doorlopend vanaf 1 mei

helpdesk ROTSOORD
Antwoordenmagazijn: verzamelde suggesties die als ontwerpoplossing kunnen dienen voor de vragen die in de voorafgaande onderzoeksperiode zijn verzameld in het kader van helpdesk ROTSOORD. Het magazijn is ingedeeld in vijf categorieen: a. Industrieel maatwerk; b: Afval als bouwsteen; c. Collectieve mankracht; d. Verbeelding als dienstverlening; e. Natuurlijke productie
Klik voor meer...
Doorlopend
vanaf 1 mei
vanaf 1 mei

werklandschap EET
Tentoonstelling van het werkproces werklandschap EET
Klik voor meer...
Doorlopend vanaf 1 mei

Desktoop in het Vijfde Seizoen
In haar onderzoek richtte Nienke Sybrandy zich op de vraag of er op de werkplek voedsel verbouwd kan worden. Naast de vier seizoenen buiten biedt het kantoorlandschap een vijfde seizoen. Dit kunstmatige seizoen, waar het altijd licht, droog, onbewolkt en 20 graden is, biedt de mogelijkheid gewassen te telen die aansluiten bij de lunch. Hier vermengt de kantooragenda zich met de kweekkalender. De Desktoop biedt de werknemer een plek waar werken en kweken samenkomen. Werkend aan de Desktoop wordt de werknemer door zijn gewassen omringt die hij terloops verzorgt. Het ladenblok onder het bureau, overbodig geworden doordat er minder gebruik wordt gemaakt van papier, is omgebouwd tot kas. De bureaulamp doet dienst als groeilamp. Welke nieuwe gebruiken en tradities zullen er ontstaan in het vijfde seizoen als de kantoorgrond in gebruik genomen wordt?
Klik voor meer...
Doorlopend vanaf 1 mei

Utrecht Kiemt: Kwekerij zonder Land
De Kwekerij zonder Land jaagt een maand lang stadslandbouw in Utrecht aan. In de Kwekerij vind je de kaart te zien die voor het project Utrecht Kiemt! gemaakt is. Die kaart daagt uit tot een discussie over de mogelijkheden van stadslandbouw in de stad. De Kwekerij is een mini-tuincentrum waar 2500 planten te vinden zijn: de gewassen druif, framboos, aardbei, klimboon, pompoen, sla en groentekiemen. De Kwekerij geeft je tegen een symbolisch bedrag planten mee. Je plant die in Utrecht en kweekt ze met zorg verder op. Dat kan een veilige plaats als het balkon en de achtertuin zijn, maar beter is een meer prikkelende plek: het plantsoen, een plat dak, een leegstaand kantoor. Neem je een plant mee, stuur dan een foto terug die toont waar je de plant poot. De foto's worden in de Kwekerij opgehangen, zodat die in de loop van een maand zijn planten kwijtraakt en 2500 foto's rijker wordt.
Klik voor meer...
Vanaf 1 mei

werklandschap KRUIST ICI
Werklandschap KRUIST ICI borduurt voort op een veldonderzoek getiteld ICI, Casa dat in 2010 in Casablanca plaatsvond; daarbij werden de informele maak- en diensteconomie verkend. De titel ICI, wat \'hier\' betekent, verwees naar onze positie als ontwerpers uit Nederland, tijdelijk te gast in
een ander land.
In Rotsoord is een nieuw team opnieuw te gast op een bijzondere plek met een eigen geschiedenis en logica. Ditmaal op zoek naar vormen van expertise
(formeel en informeel; geworteld en nieuw) die deze wijk in huis heeft.
Met de aanwezige beroepen en vaardigheden als een denkbeeldige, gedistribueerde werkplaats zijn drie voorbeeldprojecten ontwikkeld die
de potentiële kruisverbanden van dit netwerk verbeelden en in de praktijk
testen.
Daarnaast zijn vijf studies geïnitieerd die op specifieke aspecten van het (toekomstig) werklandschap van de wijk inzoomen.
een ander land.
In Rotsoord is een nieuw team opnieuw te gast op een bijzondere plek met een eigen geschiedenis en logica. Ditmaal op zoek naar vormen van expertise
(formeel en informeel; geworteld en nieuw) die deze wijk in huis heeft.
Met de aanwezige beroepen en vaardigheden als een denkbeeldige, gedistribueerde werkplaats zijn drie voorbeeldprojecten ontwikkeld die
de potentiële kruisverbanden van dit netwerk verbeelden en in de praktijk
testen.
Daarnaast zijn vijf studies geïnitieerd die op specifieke aspecten van het (toekomstig) werklandschap van de wijk inzoomen.
Klik voor meer...
vanaf 16 mei - 24 mei

WORK OF WORK
Een onderzoek naar hoe je tot iets komt, waarom je bepaalde keuzes maakt en wat dat werk in de wereld is. Van 14 tot 24 mei doen ontwerper Jonathan Muecke en fotograaf Bas Princen paralel onderzoek naar de kern van hun werk. Al makend en documenterend zal hun gezamenlijke project vorm aannemen. De buurt werkt daarbij als test site.
Klik voor meer...
1 mei- 17 juni

Homework
Het (deeltijd) thuiswerken is dankzij het internet al enige jaren in opkomst: het bespaart op het woon-werkverkeer, het scheet huurkosten en het is te combineren met ons priveleven. In Tolsteeg is zelf een woonblok benoemd tot thuiswerker-hotspot. Maar wat houdt thuiswerken werkelijk in en waar vraagt deze werkvorm om? Studenten en thuiswerkers uit de buurt hebben hier samen antwoorden op gezocht.
Dinsdagen in mei

Spoorpunt op de markt
Mobiele marktkraam staat op de markt met typisch Utrechts product, 'De spoorpunt'.
Klik voor meer...
1 mei / 1 juni, elke dag vanaf 11.00 uur

Voedsel-
convertors
convertors
Voedselconvertors zijn kleine fabriekjes waarin tijd een kwalitatieve invloed heeft op voedsel. Vier voedselconvectors zijn uitgewerkt en worden in mei getest. Een Biotopisch werktuig is een installatie waar 1000-jaren eieren geproduceerd worden. Voedselmembranen zijn kleine maaltijden die opgesplitst worden in twee componenten. Deze componenten worden gescheiden door een membraan dat langzaam oplost. Op het juiste moment komen de componenten bij elkaar, waarbij het membraan zelf het laatste ingrediënt van het gerecht is. Het kruidenfilter vertraagt een vloeistof, waardoor deze tijd heeft om op smaak te komen. Een voorbeeld is een salade, waarbij de dressing langzaam door het filter loopt, en dan pas op de sla terecht komt. De cyclische rumtopf is een instrument, waarbij opscheppen van voedsel, en nieuw voedsel bereiden samenkomen. Het voedsel gaat door een vloeistof, waar het op smaak komt, en komt dan weer naar boven voor consumptie.
1 mei / 1 jun

De Pestohalte
De nieuwe werker is snel en slow tegelijk. Werk en vrije tijd lopen steeds vaker door elkaar heen. Een snelle, maar bewust gekozen maaltijd komt er tussendoor: het snelle slowfood. Biologisch geproduceerde verse ingrediënten op een dik belegd broodje, in plaats van fastfood en de zelf gesmeerde boterham. De pestohalte laat zien hoe slowfood toch snel kan zijn. Neem de tijd om zelf pesto's te maken met allerlei soorten kruiden uit de vensterbank, moestuin of uit het wild, dan heb je de rest van de week een snelle voedzame maaltijd. De houdbaarheidsdatum van zelfgemaakte pesto is 1 werkweek. De Pestohalte staat in mei op pluk- en pauzeplekken in Utrecht.
Klik voor meer...
1, 9 en 16 juni

Te Gek Werk
Op 1, 9 en 16 juni rijdt de Te Gekke Werkwagen mee in de feestelijke optocht van het Rijdend Alfabet door Hoograven en Tolsteeg.
Te Gek Werk is een cursus waarin leerlingen van de buitenschoolse opvang samen met kunstenaar Jacqueline Besemer de werkgeschiedenis van hun familie hebben onderzocht. De kinderen hebben ook hun droomberoepen uitgebeeld: bijvoorbeeld overdag dierenasielmedewerker en \'s avonds judo leraar! Bart Jilesen, geluidontwerper, nam hun wensen op; de kop wagen zal ze op 1 juni voor het eerst uitzenden...