8 - 10 juni

CULTFEST

Cultfest

Begin 2012 ontstond bij CVLT DEALER ENZO het megalomane plan om het grootste, culturele Utrechtse samenwerkingsverband op poten te zetten. Zo’n gebeurtenis waaraan iedereen potentieel kan meedoen.

We hadden als doel niet alleen subculturen en hun doelgroepen te doorbreken door middel van het verenigen van culturele collectieven, maar deze verbinding aan te sterken met wetenschappers, ondernemers en een onnoemelijk aantal individuele enthousiastelingen. En deze crowd in te zetten voor een goed doel.
‘3 maanden is onrealistisch, dat redden jullie nooit!’ ‘Jullie hebben overduidelijk geen ervaring met festivals, anders had je geweten dat productioneel niet haalbaar is.’ ‘Neem nou maar de tijd, overhaaste beslissingen leiden nooit tot iets goeds.’ ‘Iedereen heeft het té druk om mee te doen en voor de subsidies ben je al veel te laat.’

We werden voor gek verklaard, wat ons nog harder deed werken. We spraken met iedereen af, die wilde meedoen: we begonnen bij technokids, jazzdrummers, erotische literatuur, chiptunesdj’s, bierbrouwers & koffiebranders, neurologen, ouderwetse straatorgelmuzikanten en kwamen tot nieuwe media, sonologen, de silent disco, installaties, rederijen, piratenradiozenders, puinbouwers en nog meer duistere kelders.
Amper drie maanden later staat hier vrijwel de gehele opzet en uitvoering van een festival: Cultfest 0.0 met als thema Klank. Een ondergronds, cultureel crowdsourced festival dat zal plaatsvinden in het weekend van 8 tot en met 10 Juni 2012.

Voor de hoofdprogrammering vroegen we 12 culturele collectieven in duo’s te werken onder begeleiding van een wetenschapper en een coach en voor de open programmeringsruimte een reeks aan ondernemers en bijna 150 enthousiaste individuen hun interpretatie van Klank te presenteren. Een festival waarbij genoeg ruimte is voor iedereen om aan te haken vanuit de eigen passie en participatie het uitgangspunt is.

Daarnaast zal het geheel ingezet worden voor Grachtelijk Buitenspelen dat als doel heeft alle deelnemers te betrekken bij een grootschalige schoonmaak- en bewustzijnsactie rondom de Oudegracht.
Onrealistisch, our collective ass.

Dat is wat je krijgt als je een cultjunkie van zijn verslaving probeert te onthouden.

www.cultfest.nl
Cultfest op Facebook
Volg Cultfest op Twitter